Xi Jinping poziva političke partije da preuzmu odgovornost za dobrobit ljudi

07 Jul 2021
Vrijeme čitanja: 2 min

Xi Jinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC) i kineski predsjednik, pozvao je političke partije da ojačaju saradnju u rješavanju globalnih izazova, uključujući pandemiju COVID-19, nejednakost, terorizam i klimatske promjene.

Obraćajući se CPC-u i Samitu političkih stranaka širom svijeta putem video linka u Pekingu, Xi se kritički osvrnuo na prakse nametanja tehnoloških blokada i razdvajanja, politiziranja pandemije, “političke manipulacije u svrhu sabotiranja razvoja drugih zemalja” i praksi koje teže ka hegemoniji putem politike grupa. Samit ‘u oblaku’ održan online, koji je okupio lidere više od 500 političkih partija i organizacija iz više od 160 zemalja, sazvan je pošto se ljudsko društvo „ponovo našlo na historijskom raskrižju“ koje vodi ili do neprijateljske konfrontacije ili uzajamnog poštovanja, osamljenosti i razdvajanja ili otvorenosti i saradnje, ishoda u kojem svi gube ili svi dobijaju.

– Izbor je u našim rukama, i odgovornost je samo na nama – rekao je Xi liderima političkih partija. Xi je pozvao političke stranke da preuzmu odgovornost i da se vode kursom oblikujući zajedničku budućnost i da grade konsenzus podržavajući i promovišući zajedničke vrijednosti čovječanstva.

– Sa snažnim osjećajem odgovornosti za budućnost čitavog čovječanstva, moramo zagovarati zajedničke vrijednosti čovječanstva, njegovati širokogrudnu toleranciju prema razumijevanju vrijednosti različitih civilizacija i poštivati istraživanja različitih naroda – rekao je. Političke stranke trebaju snositi odgovornost za promicanje razvoja donoseći veće koristi svim narodima na pravedniji način, rekao je Xi. Napominjući da sve zemlje i nacije imaju jednaka prava na razvojne mogućnosti i prava, Xi je rekao da bi se političke stranke trebale suočiti s velikim problemima kao što su veliki jaz između bogatih i siromašnih, razvojne podjele, s posebnim fokusom i brigom prema nerazvijenim zemljama i regijama i siromašnim ljudima.

Pozvao je političke stranke da se zajednički suprotstave praksi nametanja tehnoloških blokada i podjela, kao i koncepta razdvajanja, (eng. decoupling), koji pretpostavlja da ekonomija može ekološki održivo rasti jer tehnološki napredak dovodi do smanjenja stope iskorištavanja resursa u procesu stvaranja proizvoda. Pozivajući na veću saradnju u rješavanju globalnih rizika i izazova, Xi je rekao suočavajući se s pandemijom, političke stranke trebale bi zajedno raditi na uklanjanju “jaza u imunizaciji” i moraju se usprotiviti praksi politiziranja pandemije ili stavljanju geografskih oznaka na sam virus.

Xi je također pozvao političke stranke da preuzmu odgovornost za poboljšanje upravljanja jačanjem kapaciteta za osiguranjem dobrobiti svih ljudi.

– Presudu o tome je li zemlja demokratska ili ne treba donositi njen narod, a ne nekolicina drugih ljudi – rekao je. Kina će uložiti sve napore kako bi podržala međunarodnu saradnju protiv COVID-19 i poboljšala dostupnost i pristupačnost cjepiva u zemljama u razvoju, te će više pridonijeti globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, dodao je. Xi je rekao da će CPC aktivno poboljšati globalno upravljanje kako bi se osigurao doprinos zajedničkom odgovoru čovječanstva na zajedničke izazove.

– Trebamo se suprotstaviti praksama unilateralizma maskiranih u multilateralizam i reći ne hegemoniji i politici moći. Kina nikada neće težiti hegemoniji, ekspanziji i sferama uticaja -naglasio je predsjednik Kine Xi Jinping.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK