Xi Jinping: Kineska nacija nema agresivne ili hegemonijske osobine

01 Jul 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC), kineski predsjednik i predsjedavajući Centralne vojne komisije Xi Jinping obratio se javnosti na ceremoniji obilježavanja stogodišnjice Komunističke partije Kine u Pekingu, 1. jula, 2021.

Jinping je naglasio kako je Kina ostvarila prvi stogodišnji cilj – izgradnju prosperitetnog društva u svim pogledima, što znači da je postigla historijsko rješenje problema apsolutnog siromaštva u zemlji.

Predsjednik Jinping je konstatovao da duh CPC-a počiva na principima podržavanja istine i ideala, odanosti prvobitnoj težnji i osnivačkoj misiji, hrabroj borbi bez straha i vjernosti narodu.

Predsjednik Kine je istaknuo da kineska nacija nema agresivne ili hegemonijske osobine u svojim genima, te da je Kina uvijek radila na zaštiti svjetskog mira, doprinosu globalnom razvoju i očuvanju međunarodnog poretka. On je dodao i da Kinezi nikada neće dopustiti da ih bilo koja strana sila maltretira, ugnjetava ili potčinjava, te da bi „svako ko bi to pokušao naišao na veliki čelični zid iskovan od strane 1,4 milijarde Kineza“.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK